آیا می‌دانید UEFI چیست؟

The United Extensible Firmware Interface که اصطلاحاً با نام UEFI شناخته می­‌شود؛ مشخصه­‌ای است که بیان­‌کننده ‌ی رابط نرم‌افزاری بین سیستم­‌عامل و سکوی firmware است. UEFI جایگزین رابط قدیمی و غیرگرافیکی BIOS است. درواقع رابط فوق همان خدمات BIOS را ارائه می ‌دهد؛ با این تفاوت که آن ­را توسعه داده و برخی محدودیت­‌ها را کنار می­‌گذارد.

برخی دلایل اهمیت و برتری UEFI

  • قابلیت استفاده از پارتیشن‌بندی GPT
  • دارا بودن ساختار مستقل از پردازنده
  • دارا بودن درایورهای مستقل از پردازنده
  • انعطاف‌پذیری محیط قبل از اجرا شامل قابلیت شبکه
  • طراحی ماژولار
  • سازگاری پیش­رو و پس­رو
UEFI

از مهمترین دلائلی که UEFI را متمایز می­‌کند، امکان استفاده از استاندارد پارتیشن­‌بندی GPT است. برخلاف BIOS که از استاندارد MBR برای پارتیشن­‌بندی دیسک استفاده می­‌کند.

برخی از مهمترین دلائل جایگزینی GPT

  • استفاده از پارتیشن‌های دیسک­‌های بزرگ با ظرفیت بیش از 2 ترابایت؛ این درحالیست که MBR تنها با دیسک­‌های با اندازه‌ی حداکثر 2 ترابایت کار می‌کند.
  •  MBR تنها 4 پارتیشن Primary را پشتیبانی کرده و درصورت نیاز به تعداد بیشتر، یکی از پارتیشن­‌های primary را به­ عنوان Extended partition درنظر گرفته و اصطلاحاً پارتیشن­‌های logical را داخل آن ایجاد می­‌نماید.
    در مقابل، تعداد پارتیشن­‌های مبتنی بر GPT می‌­توانند بسیار بزرگتر باشند (محدوده اندازه آن به سیستم‌عامل و سیستم­ فایل­‌ها بستگی دارد). به عنوان مثال، سیستم‌عامل ویندوز درصورت استفاده از قابلیت GPT، حداکثر 128 پارتیشن primary را پشتیبانی کرده و دیگر نیاز به ایجاد Extended partition ندارد.
  • در دیسک‌های با استاندارد MBR ، داده­‌های پارتیشن­‌بندی و بوت در یک مکان ذخیره شده و درصورت رونویسی و یا خراب شدن، کاربر را دچار مشکل می­‌کنند. این درصورتی است که GPT چندین نسخه از داده­‌های فوق را در دیسک ذخیره می­‌کند. بنابراین؛ نسبت به MBR بسیار مقاوم­‌تر بوده و داده­‌ها قابلیت بازیابی دارند.
  • استاندارد GPT از رویکرد CRC جهت بررسی عدم دستیابی به اطلاعات خود استفاده می­‌کند. بدین‌صورت‌ که، درصورت خرابی داده­‌ها GPT متوجه این خرابی شده و درجهت بازیابی داده­‌های آسیب دیده از مکان دیگر (Secondary GPT Header) بر روی دیسک اقدام می­‌نماید. این در­حالیست که در رویکرد MBR برای اینکه متوجه خرابی شود، هیچ تدبیری وجود ندارد. MBR تنها زمانی که روند بوت شدن با شکست مواجه شود و یا زمانی که پارتیشن­‌های درایور کاربر از بین بروند، متوجه وجود مشکل می­‌شود!

شکل مقابل طرح پارتیشن­‌بندی دیسک در UEFI را نمایش می‌­دهد.

UEFI

UEFI و سامانه مجازی‌سازی PVM

مانند یک محیط فیزیکی، یک ماشین مجازی نیز می‌تواند از شیوه سنتی BIOS و یا UEFI استفاده کند. در سامانه مجازی‌سازی PVM  ادمین می‌تواند بر اساس نیاز خود بایوس مورد نظر را انتخاب کند.

به اشتراک بگذارید.

بیشتر بخوانیم

مقالات مرتبط

امتیاز بدهید post
1400-4-10 14:19:51 +00:00

ثبت ديدگاه

Go to Top