فهرست عناوین
آیا میدانید UEFI چیست؟
The United Extensible Firmware Interface که اصطلاحاً با نام UEFI شناخته میشود؛ مشخصهای است که بیانکننده ی رابط نرمافزاری بین سیستمعامل و سکوی firmware است. UEFI جایگزین رابط قدیمی و غیرگرافیکی BIOS است. درواقع رابط فوق همان خدمات BIOS را ارائه می دهد؛ با این تفاوت که آن را توسعه داده و برخی محدودیتها را کنار میگذارد.
برخی دلایل اهمیت و برتری UEFI
- قابلیت استفاده از پارتیشنبندی GPT
- دارا بودن ساختار مستقل از پردازنده
- دارا بودن درایورهای مستقل از پردازنده
- انعطافپذیری محیط قبل از اجرا شامل قابلیت شبکه
- طراحی ماژولار
- سازگاری پیشرو و پسرو
از مهمترین دلائلی که UEFI را متمایز میکند، امکان استفاده از استاندارد پارتیشنبندی GPT است. برخلاف BIOS که از استاندارد MBR برای پارتیشنبندی دیسک استفاده میکند.
برخی از مهمترین دلائل جایگزینی GPT
- استفاده از پارتیشنهای دیسکهای بزرگ با ظرفیت بیش از 2 ترابایت؛ این درحالیست که MBR تنها با دیسکهای با اندازهی حداکثر 2 ترابایت کار میکند.
- MBR تنها 4 پارتیشن Primary را پشتیبانی کرده و درصورت نیاز به تعداد بیشتر، یکی از پارتیشنهای primary را به عنوان Extended partition درنظر گرفته و اصطلاحاً پارتیشنهای logical را داخل آن ایجاد مینماید.
در مقابل، تعداد پارتیشنهای مبتنی بر GPT میتوانند بسیار بزرگتر باشند (محدوده اندازه آن به سیستمعامل و سیستم فایلها بستگی دارد). به عنوان مثال، سیستمعامل ویندوز درصورت استفاده از قابلیت GPT، حداکثر 128 پارتیشن primary را پشتیبانی کرده و دیگر نیاز به ایجاد Extended partition ندارد. - در دیسکهای با استاندارد MBR ، دادههای پارتیشنبندی و بوت در یک مکان ذخیره شده و درصورت رونویسی و یا خراب شدن، کاربر را دچار مشکل میکنند. این درصورتی است که GPT چندین نسخه از دادههای فوق را در دیسک ذخیره میکند. بنابراین؛ نسبت به MBR بسیار مقاومتر بوده و دادهها قابلیت بازیابی دارند.
- استاندارد GPT از رویکرد CRC جهت بررسی عدم دستیابی به اطلاعات خود استفاده میکند. بدینصورت که، درصورت خرابی دادهها GPT متوجه این خرابی شده و درجهت بازیابی دادههای آسیب دیده از مکان دیگر (Secondary GPT Header) بر روی دیسک اقدام مینماید. این درحالیست که در رویکرد MBR برای اینکه متوجه خرابی شود، هیچ تدبیری وجود ندارد. MBR تنها زمانی که روند بوت شدن با شکست مواجه شود و یا زمانی که پارتیشنهای درایور کاربر از بین بروند، متوجه وجود مشکل میشود!
UEFI و سامانه مجازیسازی PVM
مانند یک محیط فیزیکی، یک ماشین مجازی نیز میتواند از شیوه سنتی BIOS و یا UEFI استفاده کند. در سامانه مجازیسازی PVM ادمین میتواند بر اساس نیاز خود بایوس مورد نظر را انتخاب کند.
Leave A Comment