آیا تاکنون به جذابیت بحران کرونا فکر کردهاید؟
این روزها بحران کرونا بر جهان حاکم شده و تمامی معادلات مرسوم در مدیریت و رهبری را به چالش کشیده است. آنچه آشکار است فضایی جدید و تجربهنشده در یک قرن اخیر و همچنین ابهامات فراوان نسبت به آینده ناشی از بروز این بحران است.
یکی دیگر از پیامدهای آشکار این دوران، وجود عاملی به اسم بحران است: بحران کرونا!
اولین گام رویارویی با یک بحران، پذیرش آن است. بحرانی که با خود تهدیدها و شاید فرصتهای زیادی به همراه دارد.
یکی از جذابیتهای دوران بحران کرونا، نبود هیچ روش قسمخوردهای برای عبور از این وضعیت است! تمامی عرصهها – چه فضای آکادمیک در مدیریت ویروس کرونا، و چه فضای اقتصادی در مدیریت عبور از این مقطع زمانی – مبتنی بر فضای آزمون و خطا یا متکی بر راهکارهای خلاقانه و شهودی است. شاهد این ماجرا تکمیل دانش روزبهروز فضای آکادمیک در مورد ماهیت ویروس و همچنین توسل به ( راهکارهای خلاقانه کارآفرینی ) در سلسله بررسیهای رهبری در وضعیت حاضر است.
درسهایی که کرونا به ما میدهد، چیست؟
شاید اولین درس کرونا در فضای رهبری و مدیریت، این باشد که همیشه عامل مجهولی ( X ) وجود دارد که باید مراقب آن باشیم. عامل X وضعیت و یا رخدادی است که از کنترل ما خارج بوده و دامنهی تاثیر آن در سطح کشور و جهان است.
دومین درس کرونا، قدرت مدیریت نقدینگی در شرکت و کسب و کار است که در این وضعیت به شدت به چالش کشیده شده است. توان جذب نقدینگی و حفظ شریان حیات شرکت مهمترین عامل ماندگاری در مدتزمان بحران کرونا خواهد بود.
البته مهمترین درس این دوران اهمیت قدرت تصمیمگیری است. « مستقل از درست و غلط بودن تصمیم، هر کسب و کاری باید تصمیماتی بگیرد». تصمیماتی که آینده کسب و کار ما را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد. انتخابهای فراوانی وجود دارد؛ تعدیل نیرو، انقباض هزینهای، کاهش تولید و … اما نکته بسیار مهمی وجود دارد که در تصمیمات ما باید مورد توجه قرار گیرد و آن ( موقتی بودن این ایام ) است!
تصمیم ما در استفاده از فرصت (بحران کرونا) چیست؟
لازم است بدانیم، وجود بحران کنونی به معنای کاهش تقاضای تجمعی نیست. بلکه میتوان آن را، به عنوان عامل (کاهش تقاضای مقطعی ) و به دنبال آن ( هجوم تقاضای انباشت شده بعد از عبور از بحران ) دانست. هر چند شرایط کنونی نیز برای برخی از بخشها انباشت تقاضا را به دنبال داشته است! آنچه که لازم است یک مدیر در تصمیماتش در این دوران مورد توجه قرار دهد، نگاه موقتی به وضعیت جاری و اتخاد تصمیماتی است که علاوه بر استفاده از فرصتهای ایجاد شده و تضمین عبور از شرایط جاری، ضامن بهرهبرداری مناسب از فرصتهای پایان بحران نیز باشد.
میتوان گفت از مهمترین تصمیمات این دوران، تصمیماتی است که در ارتباط با منابع انسانی سازمان اتخاذ میشود. و تصمیم مهم ما در این شرایط، تقویت زیرساختها و آموزش و توسعه نیروی انسانی در آوید است. نیروی انسانی شاهکلید موفقیت یک سازمان دانشبنیان است.
پرسشهای کلیدی ما در دوران بحران چه بود؟
ما از خود پرسیدیم:
- آیا در شرکت ما، از تمام پتانسیلهای نیروی انسانی استفاده میشود؟
- به چه شکل میتوان نیروی خاموش موجود در منابع انسانی سازمان را آزاد و زمینه بروز خلاقیتها را فراهم کرد؟
همیشه راهی هست، و ما توانایی یافتن آن را داریم. فقط کافی است تا اندکی از مسیر همیشگی خارج شویم. شجاعتِ گرفتن تصمیمات جدید را داشته باشیم و با تکیه بر قدرت تصمیمگیری، آرامش خود را حفظ کنیم. آموزش از جمله مسیرهایی است که در آوید بسیار مورد توجه قرارگرفته است؛ آموزشهایی برای همراهی تیم، آموزشهایی برای عبور از موانع، آموزشهایی برای همدلی بیشتر و انجام بهتر فعالیتها و بروز خلاقیتها…
ما در آوید، صمیمانه امیدواریم تصمیمات تمام کسب و کارها در این دوران، فردایی زیباتر را، برای ایران عزیز رقم بزند.
Leave A Comment