تقریبا تمام داستان­‌های خلقت شبیه به‌هم هستند!

از یک خواست شروع می‌شوند. اراده می‌­طلبند. در پی عزمی راسخ، گامی برداشته می‌شود. فرصتی حاصل می­‌شود و در نهایت تولدی اتفاق می­‌افتد.

هم­چون خلقت طبیعی انسان، محصول خلق شده شباهت زیادی از منظر DNA و خصوصیات با خالق خود دارد. در واقع اصولا محصول، نمایی از خالق یا خالق­‌های خود را نشان می­‌دهد.

آغاز تولد با نوزادی شروع می­‌شود که نگهداری زیادی نیاز دارد. بعد از نوزادی و کودکی، در نوجوانی کمی یاغی می­‌شود و این نشانه بلوغ است و تغییرات زیادی در پیش خواهد داشت. سپس به دوران جوانی و غرور می‌­رسد و حالا برای حفظ جوانی و جلوگیری از پیری باید دوباره نوزاد شود.

از نو زاده شود..!

داستان خلقت PVM نیز با فلسفه خلقت عام منطبق است.

خواست PVM و اراده­‌ی خلقتش چگونه شکل گرفت؟

ما مدت­‌ها در حوزه شبکه و سرویس‌­های سیستم‌عامل لینوکس فعال بودیم. کارهای زیبایی انجام داده و دوره­‌های آموزشی گوناگون برگزار کرده بودیم. اما آنچه که در پی­‌اش بودیم خلق یک محصول بود. محصولی که در ایران یکتا باشد و نیازی زیرساختی را در حوزه تخصصی ما پوشش دهد. DNA ما بر تولید منطبق بود.

سابقه­ سال­‌های دور که از ساخت انواع ماشین­‌آلات با چوب شروع می­‌شد و با انجام یک فعالیت کوچک و اثربخش (بهتر است بگوییم انرژی‌بخش) در زمینه­ گیاهان دارویی ادامه­‌دار شده بود، ما را شایسته­ یک فعالیت تولیدی، یک خلقت، قرار می­‌داد. تیم به صورت حرفه­‌ای برای یک دهه در زمینه­ سیستم‌عامل لینوکس فعالیت داشت. هم­چنین علاوه بر کار در حوزه­ سرویس‌ها، فعالیت‌های تولید و توسعه بسیاری را بر بستر این سیستم‌عامل انجام داده بود.

اینجا بود که در مسیر خدمت به کارفرمایان و انجام فعالیت­‌های زیرساختی شبکه فرصتی برای تولید محصولی یکتا و جذاب به وجود آمد.

آیا می­‌دانید فرصت ساخت PVM چه زمانی و از کجا ایجاد شد؟

درست زمانی که فکر زایش، تیم را سخت به­ خود مشغول کرده بود، یکی از کارفرمایان ما، اتاق سرور(مرکز داده) خوبی راه­‌اندازی کرد. سرورهای مناسبی جهت سرویس‌دهی زیرساخت سازمان تهیه و بر روی این سرورها، سرویس اشتراک فایل برای کاربران سازمان راه‌اندازی شده بود.

از آن­جا که فرصت­‌ها در پی اتفاقات و تهدیدهای ناخواسته هویدا می­‌شوند، در یکی از روزها سیستم سرویس اشتراک فایل با مشکل مواجه شد. تمام اطلاعات کاربران از بین رفت! با توجه به سابقه حرفه‌ای تیم و هم­چنین خروجی مثبت فعالیت­‌های قبل، کارفرمای عزیز از ما مطالبه کردند تا راه­کاری برای استفاده بهینه از توان سرورهای خریداری شده و جلوگیری از تکرار حادثه (از بین رفتن اطلاعات) پیشنهاد دهیم. از آن­جا که تیم قبل از ورود به این مرحله، تجربه مشارکت در پروژه­‌های گوناگون در حوزه­ تکنولوژی­‌های مجازی­‌سازی را داشت، در جهت ارائه راه­کار بررسی‌های زیادی انجام داد. در نتیجه­ این بررسی­‌ها مشخص شد تکنولوژی و مسیر آینده از مجازی­‌سازی عبور می­‌کند. به عبارتی مجازی­‌سازی در بازی آینده­ فناوری‌اطلاعات جایگاه ویژه­‌ای خواهد داشت.

درست در همین ایام شرکت ردهت به تازگی محصول KVM را خریداری کرده و این محصول در دنیای متن­‌باز سر و صدای زیادی به پا کرده بود (در مقایسه با دیگر رقیب متن باز خود Xen). پس با بررسی­‌های زیاد تصمیم گرفتیم یک زیرساخت مجازی­‌سازی برای کارفرمای عزیز طراحی کنیم.

و سرانجام PVM متولد شد…!

مسیر رشد PVM چگونه بود؟

دوران نوزادی PVM

رویارویی با یک محیط تازه و در مقابل، کسب رضایت کارفرما نیاز به سرعت در توسعه و هم­چنین انجام تست­‌های فراوان دارد. بنابراین ما تصمیم گرفتیم یک محصول را توسعه دهیم!

در گام اول از زبان اسکریپت رایج در سیستم‌عامل لینوکس Bash استفاده کردیم. به عبارتی سعی کردیم یک proto_type را توسعه دهیم. تجربه بسیار خوب و موفقی را رقم زده و در نهایت یک سیستم مجازی­ سازی که HA/ Distributed Switch / Offline Backup و .. را پشتیبانی می­‌کرد با نام PVM توسعه دادیم.

اولین نسخه PVM با بالغ بر 60 ماشین مجازی بر روی 3 سرور فیزیکی شروع به کار کرد. به یاد داریم که در آن ایام یکی از مدیران فناوری‌اطلاعات سازمان­‌های مرکزی از مرکز داده کارفرما بازدید داشتند. اولین بازخورد دوستان در مورد کار ما این بود که:

«شما چطور جرئت کرده­‌اید که این­‌بار (تمام زیرساخت کارفرما) را بر روی یک محصول تازه (بخوانید نوزاد) قرار دهید؟»

به هر شکل جسارت ما و اعتماد کارفرما یک خروجی ارزشمند ایجاد کرده بود.

فرهنگ‌سازی

پیدایش PVM زمانی رخ داد که هنوز تکنولوژی مجازی­‌سازی در کشور رایج نشده بود.

یکی از سازمان­‌ها از ما خواست که سیستم هدف را بر روی ماشین‌ مجازی قرار دهیم و مانیتور کنیم تا تمامی عوامل حیاتی محصول (پردازنده، شبکه و …) رصد شده و سازمان از قدرت مجازی­‌سازی آگاه شود. از سوی دیگر، نگاه به محصولات ایرانی به دلایل متعدد مثبت نبود. ما باید علاوه بر فرهنگ­‌سازی در مورد مجازی‌سازی، خودمان را نیز برای کارفرمایان، به عنوان یک تولیدکننده متعهد اثبات می‌­کردیم. البته این حق کارفرمایان و روال طبیعی ورود یک محصول جدید به بازار است.

ما مداومت کردیم و همت زیادی به کار بستیم تا محصول را در نزد سازمان­‌های متعدد در سطح کشور ارائه دهیم. مهم­‌ترین عاملی که ما را در این مسیر ثابت‌قدم نگه داشت، ایمان به مسیرمان بود. ایمان به خود و فرزندمان (PVM).

محصول یاغی

ما کماکان بر بستر Bash به توسعه PVM ادامه می­‌دادیم. هم­چنین توسعه بازار را به شدت دنبال می­‌کردیم. در سطح کلاستر از محصولات متن‌بازی استفاده شده بود.

محصول در حال فعالیت بود تا اینکه رئیس‌جمهور از استان کارفرمای ما بازدید داشتند. به دلیل حضور ایشان،سازمان کارفرما به صورت کامل قرنطینه شده بود و امکان ورود نیروها و ما به سازمان کارفرما وجود نداشت. در شبی که فردای آن، بازدید انجام می‌شد، محصول PVM به یک باگ اساسی برخورد. باگی که کلاستر را با مشکل مواجه می­‌کرد. احتمال قطعی سرویس‌دهی زیرساخت مجازی­‌سازی وجود داشت. مشکل از یک پکیج متن­‌باز به وجود آمده بود. مشکلی اساسی که در جوامع متن‌­باز درباره رفع آن توضیحاتی ذکر نشده بود.

بنابراین تصمیمی قاطع گرفتیم و آن توسعه لایه کلاستر به جای استفاده از نرم­‌افزارهای متن­‌باز بود.

نوجوانی PVM

مهاجرت از BASH به C++ یک حرکت اساسی در مسیر بزرگ‌­تر شدن PVM و ورود به مرحله نوجوانی بود. اسکریپت تا جایگاهی قدرت دارد و صرفا جهت توسعه سیستم­‌های ابتدایی و کارهای فوری مورد استفاده قرار می­‌گیرد. پس نیاز بود لایه کلاستر توسعه یابد، و هم­‌چنین تغییراتی بنیادی در PVM ایجاد شود. بازطراحی PVM انجام شد و انقلابی در PVM به‌وجود آمد.

PVM قدم به نوجوانی گذاشت. برای پاسخ به نیازهای حرفه‌ای­‌تر آماده و فصل جدیدی را در حیات خود آغاز کرد.

و دوباره نوزادی..

از نو زاده شدن…

اکنون با رایانش ابری مواجهیم..!

و مجازی­‌سازی سنگ­‌بنای رایانش ابری محسوب می‌­شود.

هم­‌اکنون تیمی از جوانان خلاق وطن بر روی PVM در حال فعالیت هستند. نگاه ما به حوزه رایانش ابری است. نگاهی وسیع برای دست­یابی به قله­‌های رفیع­‌تر و بزرگ­‌تر به جهت افتخارآفرینی بیش‌­تر و تولید ویرایش‌های حرفه­‌ای‌تر از PVM برای پاسخ‌­دهی به نیازهای بزرگ‌تر. تیمی خلاق که هر کاری را شدنی می‌داند! برای هر مسئله و مشکلی راه ­حلی پیدا می­‌کند و مسلط بر مباحث روز دنیای فناوری‌اطلاعات و تکنولوژی‌های رایج بوده و امید به توسعه تکنولوژی­‌های جدید و تاثیرگذاری بر مسیر فناوری‌اطلاعات دارد.

سخن پایانی

می‌توان گفت حسن­‌ شهرت (به جهت فعالیت جدی و حرفه­‌ای) و اعتمادِ بزرگ­‌اندیشانی در جایگاه کارفرما، حاصلی به نام PVM را رقم زد و در ادامه با ثبات­‌قدم و نوآوری در محصول، جوان­‌گرایی و اعتماد به جوانان وطن مسیر رشد و بالندگی فردای محصول فراهم شد.

و این داستان خلقت است.

به اشتراک بگذارید.

بیشتر بخوانیم

مقالات مرتبط

4.5/5 - (8 امتیاز)
1399-10-18 11:17:39 +00:00

ثبت ديدگاه

Go to Top